Beyazlamış Çikolata Yenir Mi?
Beyazlamış Çikolata Yenilebilir Mi?
Beyazlamış çikolatalarının üzerinde, buğulu ya da dairesel şekilde gözlemlenebilen beyazlaşmalar gördüğünüz oldu mu? Cevabınız “evet” ise bu yazıda; çikolata beyazlaması, çikolatada beyazlama neden olur ve çikolata beyazlarsa yenir mi gibi konulara değinmiş olacağız. Hatta daha da öteye gidecek ve bahsi geçen beyazlaşmanın bilimsel kökenine bile değineceğiz. Endişelenmeyin, uzun soluklu bir nutuk okumayacaksınız. Daha ziyade, kısa açıklamalarla merak ettiğiniz soruların cevaplarını alacaksınız.
Ayrıca; uygun saklama koşullarıyla hiçbir bozulma ya da çözülmeye maruz kalmadan, 12 aya kadar saklayabileceğiniz tüm madlen çikolata çeşitlerini sitemizden sipariş verebilirsiniz.
Çikolata Beyazlaması Nedir?
Çikolatada beyazlama görmek, çoğunlukla tüketiciyi endişeye düşüren bir durumdur fakat aslında bu endişe yersizdir. Bu durumun nedenini daha iyi açıklayabilmek için gelin, çikolata beyazlaması nedir, anlatalım:
Yukarıda da değindiğimiz gibi çikolatada gözlemlenen beyazlama hali, genellikle buğulaşma ya da çiçek biçiminde lekelenmeler ile kendini belli eder. Bu görüntü ise “fat bloom” ya da “çikolata çiçeklenmesi” olarak da bilinmektedir. Kaynağı ise kakao yağının ta kendisidir. Evet, yanlış duymadınız! Bu beyazlamanın nedeni, çikolatanın olmazsa olmazı kakao yağından gelmektedir.
Çikolata Neden Beyazlaşır?
Çikolata neden beyazlaşır sorusunun kaynağında kakao yağı olduğunu söyledik. Fakat bu nasıl ya da neden oluyor? Bu durumu şöyle özetleyebiliriz:
Çikolata, kakao ağaçlarından gelen meyvelerinden elde edilen kakao yağı ve kakao tozu gibi hammaddelerinin karışımıyla oluşturulan bir üründür. Hatta çikolata yapımında yalnızca kakao yağı kullanmak gerekir. Çünkü kakao yağı dışındaki bitkisel yağlar ile yapılan ürünler çikolata değil, kokolin veya konfiseri olarak bilinmektedir. Kısaca gerçek bir çikolata için kakao yağı mutlaka gereklidir.
Kakao yağının içinde, farklı erime derecelerine sahip bazı yağ kristallerini bulunmaktadır. Çikolata üreticileri ise bu kristalleri uygun kıvamda yapılandırabilmek adına, temperleme olarak isimlendirilen bir takım ısıtma - soğutma işlemleri uygulamaktadırlar. İşte ancak bu sayede çikolatalar, çabuk erimeyen ve hem parlak hem de canlı bir görünüm kazanabilirler.
Beyazlamış Çikolata Yerseniz Ne Olur?
Gelelim en merak edilen soruya: Beyazlamış çikolata yenir mi? Öncelikle çikolatadaki beyazlaşma, herhangi bir küf ya da mantar oluşumuna işaret değildir. Hatta burada mikrobiyolojik bir bozulmadan da bahsedilemez. Çünkü beyazlaşma nedeninin kakao yağından kaynaklandığını zaten belirttik. Dolayısıyla beyazlaşmış çikolatanın tüketimi, sağlık açısından risk teşkil etmemektedir. Fakat burada bir nebze de inisiyatif almak gerekebilir. Hem estetik açıdan hem de kristalleşen yağın tadından rahatsız olabilirsiniz. Yine de bu durum sizi rahatsız etmiyorsa; bu konuda kesin bir kural ya da sorun söz konusu değildir.
Fakat çikolatada beyazlaşma görmek istemiyorsanız; uygun saklama koşullarında muhafaza etmeniz yeterli olacaktır ya da kaliteli tablet çikolatalarımızdan sipariş verebilirsiniz.
Bolçi ailesi olarak, her daim memnuniyetinizi sağlamak adına burada olacağız!
Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:
Çikolata Bozulur mu? Çikolatanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir mi?
Çikolata Saklama Koşulları ve Altın Tüyolar
Kakao Bitkisi ile İlgili Bilmedikleriniz
Bizi İnstagram'dan TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.
Etiketler: Beyazlamış Çikolata Yenir Mi? - Bolçi Çikolata - Çikolata
Eylül 23, 2022
Listeye dön