Çikolatanın hafızaya olan etkisi uzun zamandır araştırmacılar tarafından araştırılan ve ilgi çeken bir konudur. Indepenent gazetesinde yer alan habere göre çikolatanın faydaları, 1970 de psikolog Merrill Elias'ın yaptığı araştırmaya dayandırılıyor. Psikolog Elias, bundan yaklaşık 40 yıl önce, insanların kan basıncıyla beyin performansı arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için New York'ta 1000'den fazla kişinin bilişsel yeteneklerini inceledi. Yıllar boyu süren araştırmaları kardiovasküler risk faktörlerine genişletti. Araştırmanın sonlarına doğru da katılımcılara beslenme şekillerine ilişkin sorular sormaya başladılar. Elias araştırma sonuçlarına ilişkin "Haftada en az bir defa çikolata yiyen insanların bilişsel olarak daha iyi bir performans sergileme eğiliminde olduklarını gördük" dedi. Pek çok insanın çok severek tükettiği çikolatayı genel olarak zararlı bir gıda olarak bilinmektedir. Ancak bu varsayım tam olarak doğru değildir. Doğru çikolata türünü doğru miktarda tüketmeniz durumunda çikolatanın pek çok faydasının olduğundan bahsedebiliriz. Peki, çikolatanın hafızaya bir etkisi bulunuyor mu? Şimdi gelin bununla ilgili tüm detayları hep birlikte inceleyelim. Bilim adamları yıllardır çikolatanın bizim için iyi olduğunu kanıtlamaya çalışmaktadır. Fikir, bir bilim insanının arzularından daha fazlasına dayanmaktadır. Kakao, flavanoller olarak bilinen antioksidanlarca yüksektir. Ancak bu varsayımsal sağlık yararlarını kanıtlamak doğru değildir. Bu nedenle bilim adamları çikolatanın hafızaya olan etkisi ile ilgili çok daha detaylı bir şekilde araştırma yapmaktadır.
Günümüzde çikolatanın insanların yaşla birlikte kaybettiği hafıza becerilerini önemli ölçüde geliştirdiğini gösteren yeni kanıtlar bulunmaktadır. Yapılan bir araştırma doğrultusunda 50 ila 69 yaşları arasındaki sağlıklı insanlar, üç ay boyunca kakao flavanolleri yüksek bir karışım içtiğinde, bir kontrol grubuna kıyasla hafıza testinde yaklaşık %25 daha iyi performans göstermişlerdir. Yine aynı araştırmaya göre bulgular; farelerde, salyangozlarda ve insanlarda kan dolaşımını, kalp sağlığını ve hafızayı iyileştirmek için flavanolleri, özellikle epikateşini bağlayan son araştırmaları desteklemektedir. Ancak uzmanlar yalnızca 37 katılımcıyı içermesine rağmen, yeni çalışmanın daha da ileri gittiğini ve deneyimli araştırmacılar tarafından yönetilen iyi kontrollü, randomize bir deneme olduğunu ifade etmektedir. Hafıza testindeki gelişmelerin (arabayı nereye park ettiğinizi veya yeni tanıştığınız birinin yüzünü hatırlamada kullanılan bir örüntü tanıma testinin) yanı sıra, araştırmacılar beynin hipokampüsünde “dentat girus” adı verilen bir bölgede artan işlev buldular. Bu durum çikolatanın hafızaya olan etkisini kanıtlar niteliktedir.
Çalışma, kakao flavanollerinin yaşa bağlı hafıza düşüşünü tersine çevirmeye yardımcı olduğu fikrini desteklemektedir. Ancak çikolata tüketiminin Alzheimer'ı önleyeceğini söylemek ise mümkün değildir. Katılımcılar, Alzheimer hastalarında bozulan entorinal korteksin işleyişinde belirgin bir farklılık göstermemişlerdir. Bu ayrım, yaşa bağlı ve Alzheimer'a bağlı hafıza kaybının aynı şey olmadığını ve flavanollerin bilişsel hastalık üzerinde bir etkisi olmayacağını göstermektedir.
Günümüzde pek çok çikolata türü bulunmaktadır. Bitter çikolata, sütlü çikolata, beyaz çikolata, sütlü-kakaolu çikolata gibi çeşitli çikolataların farklı besin değerleri ve içerikleri gibi. Bu doğrultuda bitter çikolatanın hafızayı güçlendiren bir yapısı olduğunu ifade edebiliriz. Çünkü bitter çikolata, çikolatanın katkısız halidir. %80-90’a kadar kakao oluşması nedeni ile bitter çikolatanın sağlığa faydalarından söz etmek mümkündür. Ancak çikolatanın içerisine süt eklendikçe kakao miktarı azalmaktadır. Bu nedenle sütlü çikolata ve sütlü-kakaolu çikolata gibi çikolata türlerinin hafızayı kuvvetlendirmede hiçbir etkisi bulunmamaktadır.
Indepenent gazetesinde yer alan haberde yer alan çikolatanın faydaları, 1970lerde psikolog Merrill Elias'ın yaptığı araştırmaya dayandırılıyor. Psikolog Elias, bundan yaklaşık 40 yıl önce, insanların kan basıncıyla beyin performansı arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için New York'ta 1000'den fazla kişinin bilişsel yeteneklerini inceledi. Yıllar boyu süren araştırmaları kardiovasküler risk faktörlerine genişletti. Araştırmanın sonlarına doğru da katılımcılara beslenme şekillerine ilişkin sorular sormaya başladılar. Elias araştırma sonuçlarına ilişkin "Haftada en az bir defa çikolata yiyen insanların bilişsel olarak daha iyi bir performans sergileme eğiliminde olduklarını gördük" dedi.
Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:
Çikolatanın Faydaları
Çikolata Kalori & Besin Değerleri
Çikolata Bozulur mu? Çikolatanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir mi?
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.